Mit és Hova?

A HELYES SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSI GYAKORLAT

MIT DOBHATUNK A KÉK, PAPÍR HULLADÉKGYŰJTŐBE?

Szelektíven gyűjthető: Újságpapír, folyóirat, kartondoboz, tiszta csomagolópapír, irodai papírhulladék, telefonkönyv, szórólap és reklámkiadvány, papírpohár, levélpapír, ablakos boríték, pizzás doboz (tisztán), füzet (spirálfüzet esetén a fém, vagy műanyag spirál nélkül!)
NEM gyűjthető szelektíven: olaj-, étel-, és zsírmaradványos papír, háztartási szemét, műanyag borító, indigó, faxpapír, használt egészségügyi papír, pelenka

szelektiven-gyujtott-papir-balazas-valogazomu-cigaretta-doboz

TIPP!!!
Kérjük, a dobozokat lapítva, széthajtogatva helyezze a gyűjtőbe, hogy minél több papír hulladék férjen a tartályba!

MIT DOBHATUNK A SZÍNES ÜVEG HULLADÉKGYŰJTŐBE?

Szelektíven gyűjthető: színes (zöld, barna, sárga) italos, pl. sörös, boros és pezsgős üveg
NEM gyűjthető szelektíven: ablaküveg, drótszövetes üveg, katedrálüveg, kerámia, porcelán, orvosságos üveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső.

üveg-hulladék-öko-pack

MIT DOBHATUNK A FEHÉR ÜVEG HULLADÉKGYŰJTŐBE?

Szelektíven gyűjthető: fehér italos, parfümös, konzerves (befőttes) üveg, ásványvizes üvegpalack, röviditalok üvegpalackjai
NEM gyűjthető szelektíven: ablaküveg, drótszövetes üveg, katedrálüveg, kerámia, porcelán, orvosságos üvegek, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső.

TIPP!!!
Kérjük, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas üveget öblítsék ki (használt mosogatóvízzel, vagy esővízzel), illetve a kidobásra szánt üvegekről távolítsák el fém-, vagy műanyag kupakot!
Üveg hulladékot semmiképpen ne dobjunk a szemétbe, mert nagyon értékes másodnyersanyag!

MIT DOBHATUNK A MŰANYAG HULLADÉKGYŰJTŐBE?

Szelektíven gyűjthető: ásványvizes és üdítős PET palack (LAPÍTVA!), italos karton dobozok, elöblített tejfölös és joghurtos pohár, műanyag zacskó, reklámtáska, műanyag fólia, PP és HDPE jelzésű flakon (samponos, habfürdős, ketchupos).
NEM gyűjthető szelektíven: vegyszeres-, zsíros-, olajos flakon, fogkefe, műanyag játék, videó-, és magnókazetta, CD/DVD lemez, háztartási szemét.

muanyag-asvanyvizes-palackok-polietilen-tereftalat

TIPP!!!
Kérjük, a palackokat TAPOSSA LAPOSRA!!!
Máskülönben a begyűjtő autók „levegőt szállítanak” hasznos anyag helyett…

ITALOS KARTON DOBOZOK GYŰJTÉSE

Ide tartoznak a tejes és a gyümölcsleves dobozok is.
Fontos, hogy ezt is tapossuk laposra, mint a műanyag palackokat. A kupakot vegyük le róla és ha romlandó a benne lévő maradék, használt mosogatóvízzel öblítsük ki. A szelektíven gyűjtött italos karton dobozok válogatóműbe kerülnek (csak úgy, mint a többi szelektív hulladék), majd bálázzák és így kerül a papírgyárba újrahasznosításra.

MIT DOBHATUNK A FÉMHULLADÉK-GYŰJTŐ KUKÁBA?

Szelektíven gyűjthető: konzervdoboz, fém fólia, fém tubus, fémből készült főzőedény, fémszerszám, drót, fém italos doboz, fémszerelvény, fémből készült cső, acélpánt, üvegekről levett fém kupak és fém fedél, fém evőeszköz.
NEM gyűjthető szelektíven: a félig telt, alján még festéket tartalmazó, lakkos és olajos doboz (ezeket vigyük veszélyes hulladékok gyűjtőhelyre), mosogatógép, mosógép, gáztűzhely (ezeket vigyük a hulladékudvarokba, vagy új vásárlásakor adjuk le ingyen), a nagyobb elektromotor, gép-, gépkocsi- és kerékpáralkatrész (ezeket is vigyük a hulladékudvarokba).

sörös-dobozok-alumínium-italcsomagolás

Településenként eltérő lehet a gyűjtés!

Pl. Gyomaendrődön nincs külön fém hulladékgyűjtés, itt a műanyaggal együtt kell gyűjteni (csak a fém italos dobozokat), majd utóválogatás során választják szét az anyagokat.A műanyagosba kell bedobni a három komponensű italoskarton (Tetra pack) dobozokat is.

Szelektív hulladékgyűjtés tudnivalói Gyomaendrődön Icono_pdf

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés naptára – Gyomaendrőd