Sajtónyilvános ünnepélyes projektátadó a „Körös-szögi Kistérség Hulladékgazdálkodási Rendszerének Továbbfejlesztése” című KEOP projekt megvalósítása alkalmából

A Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás az elmúlt években komoly lépéseket tett a fenntartható hulladékgazdálkodás és az egészséges környezet megvalósítása felé, ennek köszönhetően folyamatosan javul a térség környezeti állapota. 2015. november 27-én a Társulás csatlakozva az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjához, nyílt napot tartott a szarvasi és gyomaendrődi hulladékkezelőknél, valamint záró ünnepség alkalmával ismertette a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0043 azonosító számú projekt eredményeit.

Nyílt nap a hulladékkezelőknél

A nyílt nap alkalmával összesen 114 fő (köztük általános- és középiskolai diákok, civil szervezetek képviselői) látogattak el a Szarvasi Hulladékkezelő Telepre és a Gyomaendrődi hulladéklerakóra. Minden érdeklődő megnézhette, mi történik azzal amit a kukába, illetve a szelektív gyűjtőbe dobunk. A 40 000 körös-szögi lakost érintő fejlesztés célja, hogy az Európai Unió fontossági sorrendje alapján egyre több hulladék kerüljön szelektíven begyűjtésre és minél kevesebb értékes hulladék legyen hulladéklerakóba szállítva.

Nyílt nap a szarvasi KOMÉP-nál

Szarvasi KOMÉP Nyílt Nap

Általános iskolások a Szarvasi Hulladékkezelő Telepen

Ünnepélyes projektátadó rendezvény

A projektátadó rendezvény és sajtótájékoztató alkalmával a Társulás szakemberei ismertették a Projekt megvalósítása során elért eredményeket, a Projekt jelentőségét a Települések mindennapi életében.

Brlás János, a Körös-szögi Kistérség Társulás elnöke köszöntőjében üdvözölte a megjelenteket és bemutatta a Projekt tevékenységeit, a Projekt hosszútávon várható következményeit, a továbbfejlesztés lehetőségeit.

Nyíri-Szmolár Eszter, a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal műszaki ügyintézője ismertette a Projekt szakmai eredményeit, és tapasztalatait, így többek között megtudhattuk, hogy öt Kistérségi település részére (Csabacsűd, Gyomaendrőd, Kardos, Kondoros, Szarvas) a keletkezett hulladék szállításához szükséges konténerek, szállítójárművek és felépítmények, a hulladék kezeléséhez szükséges speciális célgépek, továbbá a szelektív-, illetve a vegyes gyűjtés során használatos lakossági gyűjtőedényzet került beszerzésre. A Projekt informatikai fejlesztési elemet is tartalmazott. Ezen belül kiépítésre került egy korszerű járatoptimalizáló rendszer, amelynek része a szállítójárműveken elhelyezett GPS nyomkövető chip. A gyűjtőedényzeten és a szállítójárműveken ezen kívül rádiófrekvenciás azonosító chipek (RFID chip) kerültek elhelyezésre, melyek a gyűjtés adatait tárolják és továbbítják a járatoptimalizáló rendszer központjába. Szarvason továbbá a hulladék mennyiségének mérése is bevezetésre került, a súlymérést a járművekre külön felszerelt mérlegek teszik lehetővé.

Záróesemény

Szarvasi Cervinus Teátrum Záróesemény

Balról jobbra: Brlás János, a Körös-szögi Kistérségi Társulás elnöke; Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Kft. marketing vezetője és Nyíri-Szmolár Eszter, a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal műszaki ügyintézője

Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Kft. marketing vezetője ismertette a Projekt lakossági tájékoztatásának kommunikációs eredményeit, majd ezt követően az általános-, közép-, és főiskolai diákok részére kiírt Hulladékböjt című pályázat nyertes projektjei kerültek bemutatásra. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda diákjai által bemutatott pályaművek a biogáz, brikettgyártás és a családok környezettudatosságának témakörét járta körül.

A Projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Kormány által biztosított forrásból valósult meg az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) prioritásaként.

A projekttel kapcsolatos további információ az alábbi elérhetőségeken keresztül szerezhető be:

Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása
5540 Szarvas, Kossuth utca 19.
Telefon: +36-66/400-140;
e-mail: korosszog@szarvasnet.hu
Projekt honlap: http://szelektiv.korosszog.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/korosszog

A hozzászólások le vannak tiltva.