Csabacsűd

Csabacsűd Nagyközség elnevezésének eredete

Elnevezésének magyarázatára több változat létezik. Egyik szerint Csaba nevű vadász helyezett el csalétket azon a helyen, ahol később a falu települt. Más leírás szerint a “csűd” az ősi “cső” szó származéka, amely előőrs helyet jelöl, tehát hajdan a csabai várnak lehetett előőrse ez a terület.

Csabacsűd Nagyközség története

Írásos emlékekben 1444-ben találkozhatunk először a község nevével. Egy 1456-ban kelt oklevél Hunyadi János birtokaként említi a falut, amely 1596-ban teljesen elpusztult. Az újjátelepítés után Csabacsűd a szentandrási uradalom része lett. A helybéliek részt vettek az 1735-ös parasztfelkelésben.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc bukása után gyakran megfordult a településen báró Eötvös József. Nevét a művelődési ház viseli 2013-tól, születésének 200. évfordulója alkalmából.

Trefort Ágoston a volt vallásügyi- és közoktatási miniszter rövid ideig szintén élt és gazdálkodott a településen lévő birtokán, s tiszteletére a község iskolája 2001. évtől Trefort Ágoston Általános Iskola néven működik. Emlékét dombormű hirdeti az iskola falán.
A település 1924-ben vált önállóvá Békésszentandrástól. Napjainkban Csabacsűd Békés megye egyik leggondozottabb települése.

Nagyközség címere

csabacsud_cimer

Forrás: nemzetijelkepek.hu

Pajzs alakú zöld mezőben búzakalászt tartó aranytúzok, a pajzs kerete, valamint a pajzs külső
oldalát díszítő levelek aranyszínűek.

Látnivalók

ALKOTMÁNY-TÉR

A község szívében található Alkotmány-tér tájvédelmi körzet. A tér fáinak jelentős része védettséget élvez. Itt található szomorú japánakác-sor természetvédelmi érték. Szintén a téren található a keresztelőknek, egyházi esküvőknek, istentiszteleteknek otthont adó, 60 esztendeje épült templom.

CZÁRÁN-KÚT
csabacsud_uj_czaranszobor

Forrás: georgegri.fw.hu

Csabacsűd első artézi kútját 1931-ben fúrták a község főterén. A míves kút káváján egy kisfiú szobor kapott helyet. A kutat a község lakossága és a gyermekek kérésére 2002-ben Egri György szobrászművész restaurálta. Ezt a tényt a kúton elhelyezett bronz tábla is jelzi. Bár az ivókút már nem artézi vízzel működik, de funkcióját a mai napig őrzi.

További látnivaló:
  • Ybl Miklós által tervezett 1867-ben épült magtár, ma műemlék.
Vadászturizmus

Csabacsűdön kiemelkedik a vadászturizmus. Olasz és német vadászok járnak ide a vadásztársaság szervezésében. Apróvad és őz egyaránt megtalálható.